Olvasnivaló
aiki kanji kép

AIKI.DO.lgaim

  • 2021. Április 3.
  • Németh Ferenc

MESTER - TANÍTVÁNY ?

Aikido edzéseken nagyon fontos a mester személyisége azért, mert ez a fajta mozgás nem pusztán egy fizikai edzés, ahol megadott számú feladat elvégzése a cél. Egyik előző írásomban már leírtam, szerintem milyen a jó mester. Az összhang a mester és tanítvány között nélkülözhetetlen. Nem is szeretem az előző kifejezéseket, hogy “mester” és “tanítvány”. Hozzám közelebb áll az a felfogás hogy “együtt gyakorolunk”, mindenki “tanítvány” és egymástól tanulunk.

BEMELEGÍTÉS

Néhányan úgy vélik, egy igazi támadás esetén nincs lehetőség bemelegíteni. Szerencsére igazi támadás viszonylag ritkán ér, viszont aikido edzésre akár minden nap van lehetőség. Az edzésnek jó hatással kell lennie az életünkre, s hogy ez valóban így legyen, fel kell készíteni a gyakorlásra. Ezért edzéseinken a bemelegítésnek fontos szerepe van!

Bemelegítés után fokozattól függetlenül, vegyes párokat/csoportokat alkotunk, egy edzésen nem sok különböző aikido technikát gyakorolunk. Minden edzésnek (időszaknak) megvan a maga témája, ami akár több edzésen át is aktuális lehet. Az egymást követő témák szoros kapcsolatban állnak egymással.

FEGYVERES GYAKORLATOK

az aikido gyakorlás szerves részét képezik, nálunk külön “fegyveres edzés” nincs. Minden edzésen használunk fa kardot és botot.

A stílust létrehozó mester, Shoji Nishio által fontosnak tartott elveket oktatjuk aikido gyakorlatok segítségével. Az elvek megértése és gyakorlása után azokat bármilyen más technikára alkalmazni lehet, akár további segítség nélkül is.

ATEMI

egy figyelem elterelő vagy támadási szándék módosító, nem nagy erejű, a test különböző részeire mérhető ütés. Részletesebb leírás itt. Nishio sensei nagy szeretettel és tapasztalattal használta (video) , magam is nagyon fontosnak tartom. Aki adja az megtanulja felmérni a távolságot, aki kapja az előbb utóbb reagálni fog rá, kialakulnak védekező reflexek. Sok esetben az ATEMI "elsatnyul", a partner észre sem veszi, vagy teljesen elmarad. A szándék nélküli ATEMI kevés!

A TEKINTET

a szándék egyik legjobb kifejezője. A határozott, magabiztos tekintet fél siker. Érdemes megfigyelni különböző mesterek hogyan használják, tekintetük hová irányul. (a támadó felé, a föld felé, stb..) YouTube-on sok érdekes és hasznos videót találni a témában is.

AMIT NEM SZERETEK

az a fölösleges durvaság. Sok esetben látom akár edzőtáborban vagy videófelvételeken, hogy vannak olyan aikido gyakorlók (és mesterek is), akik miután eljutnak valahogy egy technika vége felé, ott fölösleges, nagy erőt felhasználva, durván hajtják végre, ezzel azt szemléltetik, mennyire hatékonyak. Ennek semmi köze a hatékonysághoz, -főleg gyakorlás közben- hiszen ne felejtsük el, sok esetben a támadó az aki a támadásával biztosítja az aktuális technikához a legjobb lehetőséget. Úgy is fogalmazhatunk, hogy felajánlja a testét, hogy azzal gyakoroljunk és ezáltal megtanuljunk egy technikát. Nincs könnyebb dolog mint ezt kihasználni és fölösleges durvaságot vinni egy ilyen gyakorlatba. Pontosan érezni kell mennyi erő szükséges egy gyakorlat befejezéséhez, ha túl sok, akkor valami nem úgy alakult, ahogy kellett volna, technika helyett erőt használunk.

AMIT FONTOSNAK TARTOK

az ott kezdődik mikor az uke (a támadó) és a tori (a megtámadott, aki a technikát végzi majd) még méterekre vannak egymástól és egymásra nézve kiderül ez egy “harci szituáció” kezdete. Nyilván edzésen nem harcolunk egymással, de a jó gyakorlás olyan mintha minden egyes támadás az utolsó lenne. Így a tori részéről fontos fogalmak:

  • figyelem,
  • összpontosítás,
  • időzítés,
  • távolság / pozíció,
  • a kezdeményezés megragadása,
  • az első mozdulat “ereje”

ROSSZ TAPASZTALATOM,

hogy az aikidot gyakorlók 75%-a a “támadás” kezdete előtt már magára a technikára koncentrál. Ezen gondolkodni még akkor sem helyes, ha csak egyetlen technikát gyakorolunk. Tervezhetünk bármit, hogy majd milyen nagy dobás lesz a végén, ha a szituáció elején fentiekből bármi is hiányzik, lehet sokkal hamarabb és más eredménnyel záródik a szituáció mint ahogy azt vártuk.

HA MEGTÁMADNAK

arra azonnal reagálni kell, az első mozdulattal, olyan helyzetet kell teremteni, melyben a támadó kénytelen módosítani a támadását és olyan pozícióba kell kerülni, ahol a támadó nem tudja jó hatékonysággal befejezni azt.

A JÓ POZÍCIÓ

megteremtéséhez egyszerű, természetes mozgásokat használunk. Párhuzamot vonva tetszőleges művészettel, ott is gyakran a zsenialitást a végtelen egyszerűség és természetesség jelenti. Nincsenek speciális állások és lépések.

TÖKÉLETES TÁMADÁS

szükséges a tökéletes technikához. A tökéletes támadás kivitelezéséhez nagy figyelmet fordítok a támadó munkájára. Ha a támadás valamilyen szempontból nem helyes, olyan dolgokra fog megtanítani, ami nem a valóság, becsapjuk vele magunkat és a partnerünket is. Mivel az aikido elsősorban védekező jellegű legtöbb esetben az oktatás is erre koncentrálódik, de hogyan lehet megtanulni védekezni megfelelő támadások nélkül? Gyakran látni, hogy a támadó értelmetlen pozíciókat vesz fel vagy a támadó mozgása talán rossz szokások miatt értelmetlen mozgássá alakul. Mi ezeket a problémák kiküszöböljük! A bemelegítés utáni rávezető részben mindig vannak ütés és rúgás gyakorlatok, nem sok és nem is bonyolultak. Ajánlott videó. A támadás fontos fogalmai:

  • szemkontaktus,
  • összeszedett, koncentrált,
  • időzítés,
  • távolság,
  • a támadás fenntartása, folyamatosság,
  • sebesség,
  • erősség,
  • reagálás

NÉZZ SZÉT, TÁJÉKOZÓDJ !

Mindenkit arra biztatok, látogasson annyi edzőtábort, szemináriumot amennyit csak bír, stílustól és mestertől függetlenül, szerezzen tapasztalatokat, legyen összehasonlítási alapja.

CSAPATUNK

technikai vezetője Takashi Kuroki mester nagy segítség részünkre, évente több alkalommal látogatjuk külföldi edzőtáborait és minden év szeptemberében hazánkba is ellátogat. Szinte napi kapcsolatban vagyok vele, az aikidon kívül a Japán kultúrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszol.

Barátságos, segítőkész emberek gyakorolnak nálunk, jó társaság, edzésen kívüli közös programokat is szervezünk. Mindenkit szeretettel várunk!

Egy velünk gyakorló véleménye:

"Egy barátomon keresztül találkoztam Nishio mester rendszerével és megragadott. De talán még ennél is fontosabb számomra, hogy az edzőtársaimat nagyon kedvelem. Még sehol sem találkoztam ilyen segítőkész és támogató közösséggel, ez nagyon inspiráló, nekem ez az egyik legfontosabb szempont."