Olvasnivaló
aikido nap kép

Aikido nap 2021 június 12.

  • 2021 július 5.
  • Németh Ferenc

Az eddigi Aikido napok témája főleg a Nishio mester által kidolgozott technikák bemutatása vagy összehasonlítása volt. A technikák karddal, bottal való bemutatása a megszokott ken no tebiki, ken tai ken, jo no tebiki, ken tai jo formákban. A mostani Aikido nap szakított e hagyománnyal és inkább a már ismert technikákat használta és foglalta rendszerbe, melynek központi eleme az irimi tenkan lépés és kard gyakorlat volt. Gyakran hallani azt a mondást, hogy az AIKIDO nem más, mint irimi és tenkan, ezt a gondolatot erősítettem meg a szombati gyakorlással.

Szeretnék rámutatni arra , hogy ez a viszonylag egyszerű gyakorlat mennyi lehetőséget hordoz magában és milyen az AIKIDO-t gyakorlók között gyakran felmerülő kérdésekre tud választ adni.

Bemutatni azt, hogy nem számít, hogy az uke aihanmi vagy gyakuhanmi (katatedori) fogást alakít ki, a tori mozgása ettől független a folyamat indulásakor.

Bemutatni azt, hogy ez a mozgás sorozat lehet akár az aikido technikák oktatásának egy módszere, mely tisztán és érthető módon magyarázza a technikák egymás után következését.

Bemutatni azt, hogy a kard és pusztakezes technikák mennyire egy tőről fakadnak.

Bemutatni azt, hogy a shomen uchi és yokomen uchi támadások elleni első mozdulatok ebből az egyszerű mozgásrendszerből egyszerűen megérthetők és megtanulhatók.

Bemutatni azt, hogy a technikák jelentős részénél a lépések szinte ugyanazok: kitérés, távolság és irány beállítás, nyitás, belépés.

aikido nap csoportkép

Kuroki mester által bemutatott gyakorlat 2 irimi tenkanból áll, a tori az uke bal oldaláról indul, az első irimi tenkannal átkerül a jobb oldalára, majd visszafelé indul és jobb oldaláról visszakerül az eredeti helyzetébe. Egy irimi tenkan szintén 2 részre osztható. (fordulás előtti és utáni) Ezek alapján a gyakorlást is 4 fő egységre bontottam és megvizsgáltam, hogy a különböző fázisokban a vezető kéz milyen technikákban vesz részt, ha az uke aihanmi vagy gyakuhanmi katatedori támadási formát választ.

Az edzésen készült fényképeket Sárvári Melinda készítette.

irimi

  • aihanmi omote gyakorlatok (felfelé induló ivvel)
    sokumen irimi
    udekime nage
    shiho nage
    kote gaeshi
    irimi nage
  • gyakuhanmi ura gyakorlatok (forgatásból)
    ikkyo - gokyo ura (csoport)
    uchi kaiten
    soto kaiten
    tenchi nage
    sumi otoshi
    irimi nage ura

tenkan (második fázis)

  • aihanmi omote gyakorlatok (lefelé jövő ívvel)
    ikkyo
    soto kaiten
    sankyo
    átbújás utáni gyakorlatok (csoport)
  • gyakuhanmi ura gyakorlatok
    sokumen irimi
    kokyu nage

irimi (harmadik fázis)

  • aihanmi ura gyakorlatok (jól időzítve, emelhető kézzel)
    ikkyo
    irimi nage
    sankyo
    soto kaiten
    kokyu nage
  • aihanmi ura gyakorlatok (elkésve, lenyomható kézzel)
    kote gaeshi ura
    fordulás után uchi kaiten gyakorlatok(csoport)
  • gyakuhanmi omote gyakorlatok
    kote gaeshi
    irimi nage

tenkan (negyedik fázis)

  • aihanmi ura gyakorlatok
    uchi kaiten gyakorlatok könyök támasszal
    első fázis aihanmi omote gyakorlatok (csoport)
  • gyakuhanmi omote gyakorlatok
    udekime nage
    shiho nage omote
    sokuho irimi

Az itt bemutatott táblázatot még edzés előtt saját részemre készítettem, de úgy gondolom, hasznos lehet azok számára akik részt vettek a gyakorláson és fel szeretnék idézni az ott látottakat.