Aikido

Mi az AIKIDO?

Aikido caligrafia

Az AIKIDO (合気道, nyugaton Aikido, Aikidó) tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet. Alapítója Uesiba Morihei, ismertebb nevén O-szenszej, azaz „Nagymester”, „Nagy tanító”. Az aikidó gyakorlati technikái a kifinomult mozgáson, az ellenfél erejének érzékelésén és elvezetésén, valamint annak szétszórásán vagy az ellenfélre való visszafordításán alapulnak. Az Alapító megfogalmazása szerint az aikido egy olyan Út, amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, és amellyel békét teremthetünk a világegyetemben. Ennek megfelelően az aikido gyakorlása során nem létezik ellenfél vagy ellenség, hanem partner van, akit vezetnünk és irányítanunk kell. A gyakorlónak tehát nem a pusztításra, hanem minden esetben az építő jellegű konfliktuskezelésre kell törekednie. Részletesebben.

Mestereink

Morihei Ueshiba image

Morihei Ueshiba

1883. December 14. – 1969. Április 26.

(japán írásmód szerint 植芝 盛平) az aikido megalapítója. Egyike a három nagy japán budo mesternek, ma „legyőzhetetlen harcosként” hivatkoznak rá. Életéről, munkásságáról részletesen itt olvashattok

Shoji Nishio image

Shoji Nishio

1927. December 5. – 2005. Március 15.

8 danos Aikikai Shihan. Aomori prefektúrában született Japánban. 1951-ben csatlakozott a Hombu Dojo-hoz és 1955 körül kezdett oktatni. Morihei Ueshiba közvetlen tanítványa volt. Az Aikido tanulás előtt foglalkozott más harcművészetekkel, mint judo (6 dan), karate (Jinen-ryu 5th dan), iaido (7 dan) és jodo. Ezen tapasztalatait ötvözve saját Aikido stílust hozott létre, melyben nagyon fontosnak tartotta a bot és a ard használatának ismeretét. Nevéhez fűződik az Aiki Toho Iaido ( Nishio-ryu Iai) létrehozása is. 2003-ban a Japán Harcművészeti Szövetségtől megkapta a "Budo Kyoryusho" elismerést az Aikido népszerűsítéséért. Több mint 20 éven keresztül oktatott Aikidot észak Európában és Amerikában. 2005 márciusában halt meg 77 éves korában. Életéről, munkásságáról további részletek.

Koji Yoshida image

Koji Yoshida

1951. –

1951-ben született Toyama prefektúrában. 34 éven keresztül Shoji Nishio mester közvetlen tanítványa volt. 7. dan-os Aikikai Aikido mester, 6.dan-os Muso shinden-ryu Iaido Renshi (tanár) 7.dan-os Nishio-ryu Iaido mester. Kalligráfia tanár. Nishio mester 2000-ben Yoshida mestert kérte fel, hogy képviselje őt Amerikában, Franciaországban és Ukrajnában. Jól ismeri Nishio mester elképzelését az aikido-ról úgy a szabadkezes mint a fegyveres technikákat. Az aikido-ra mint folyamatosan változó harcművészetre tekint amellett, hogy Nishio mester technikai hagyatékát ápolja, azokat tovább is fejleszti. Több, nagy létszámú nemzetközi edzőtábort tartott a Csehországban lévő Horice városban. A 2005-ös Aiki Expo-ra meghívták Los Angeles-be is.

Takashi Kuroki image

Takashi Kuroki

1970. Február 19.

5.dan Nishio-ryu Iai, 5. dan Nishio-ryu Jodo, 5.dan Nishio-ryu Taido, 5.dan Aikido Aikikai shidoin 19 éves korában kezdett Aikidozni a Kochi Egyetemen Takaichi Sayanagi shihannál. 1995-ben a Kyushu Egyetem kémia szakán végzett és kezdett dolgozni egy kémiai laborban Takaoka városban. Koji Yoshida shihannál tanult Aikidot az Aikikai Takaoka szervezetbe és ekkor kezdett gyakorolni Nishio-ryu Iai-t, tradicionális Iaido-t , Jodo-t és Naginata-t (Tendo-ryu) 1999-ben Nishio sensei Kievben tartott szemináriumot, ahol mint uke vett részt a mester és Yoshida mester mellett. 2000 májusa óta Kievben él és az ott élőknek tanítja szisztematikusan az Aikidot. 2003-ban létrehozta a Kiev Aikido és Küzdősport Szövetséget Ukrajnában. Számos Európai és Ázsiai országban képviseli Shoji Nishio aikido stílusát, hazánkba 2010 óta rendszeresen látogat.

Molnár Csaba image

Molnár Csaba

1974. Augusztus 30.

5.dan Aikido mester
Neki köszönhetem, hogy életem része lett az Aikido.
Egy cikk a Csömöri Hírekben

AZ EGYESÜLET

Egyesületünk elsődleges célja az AIKIDO népszerűsítése, a közös céllal velünk gyakorlók egységbe fogása és megtartása. Jobb, szervezettebb edzési körülmények biztosítása, hazai és nemzetközi edzőtáborok látogatásának és szervezésének támogatása. Technikai segítségnyújtás, iránymutatás és hivatalos forma létrehozása azok részére, akik az AIKIDO-t Nishio mester elképzelései alapján szeretnék gyakorolni.
Egyesület által szervezett edzések nyitottak, aki kedvet érez magában egy különleges harcművészet kipróbálására, köztünk a helye!

Egyesületünk tagja az AIKIKAI HUNGARYés YUFUKAN JAPAN szervezeteknek.

  • Megalakulás Dátuma: 2010. május 27.
  • Sorszám: TE-5903 Pest megyei Bíróság
  • Székhelye: 2730, Albertirsa Virág u. 3.
  • Cél szerinti besorolása: sporttevékenység
  • Civil szervezet jellege: sportegyesület
  • Képviseli: Németh Ferenc (elnök)
  • Alapszabály utolsó módosítása: 2016 Szeptember 21.
  • Adószám: 18141834-1-13
  • Statisztikai főtevékenysége: 9312
  • Bankszámlaszám: 11707062-20000703 (OTP)

vizsgarendszer

Gyerekek oktatása, vizsgáztatása 2020

Felnőttek oktatása, vizsgáztatása 2020